Τεστ Νοημοσύνης Για Ενήλικες (WAIS-IV)
Η κλίμακα WAIS-IV (Wechler Adult Intelligence Scale-4th Edition) είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη κλίμακα αξιολόγησης ικανοτήτων ενηλίκων.
Η κλίμακα WAIS-IV (Wechler Adult Intelligence Scale-4th Edition) είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη κλίμακα αξιολόγησης ικανοτήτων ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά σταθμίστηκε σε ελληνικό πληθυσμό η τέταρτη έκδοση του WAIS-IV.
- Συγγραφέας: David Wechsler
- Έτος αγγλικής έκδοσης: 2010
- Έτος ελληνικής έκδοσης: (WAIS-IV GR): 2014
- Που χορηγείται: Σε έφηβους και ενήλικες, με ηλικία από 16 έτη & 0 μήνες έως 90 έτη & 11 μήνες.
- Τρόπος χορήγησης: Ατομικά.
- Διάρκεια χορήγησης: 75 λεπτά
- Ποιοι το χορηγούν: Ψυχολόγοι με άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Η Κλίμακα Νοημοσύνης για Ενήλικες , Τέταρτη Έκδοση, Wechsler Adult Intelligence Scale-Fourth Edition (WAIS–IV) αποτελεί ένα ατομικά χορηγούμενο κλινικό εργαλείο το οποίο σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση της γνωστικής ικανότητας εφήβων και ενηλίκων, με ηλικίες από 16 έτη και 0 μήνες έως 90 έτη και 11 μήνες.
Η έκδοση αυτή παρέχει βαθμολογίες υποδοκιμασιών και σύνθετων βαθμολογιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη νοητική λειτουργικότητα σε συγκεκριμένες γνωστικές περιοχές. Επίσης, παρέχει μία σύνθετη βαθμολογία, η οποία αντιπροσωπεύει τη γενική νοητική ικανότητα (δηλ. ΓΔΝ Συνολικής Κλίμακας).
Η κλίμακα WAIS–IV είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη κλίμακα αξιολόγησης ικανοτήτων των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως ψυχοεκπαιδευτικό εργαλείο, το WAIS–IVGR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της γενικής γνωστικής λειτουργικότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τμήμα μιας αξιολόγησης για τον εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών, νοητικής χαρισματικότητας και γνωστικών δυνατοτήτων και αδυναμιών σε εξεταζόμενους με ποικίλες νευρολογικές καταστάσεις. Τα αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων και αποφάσεων ένταξης σε κατάλληλα πλαίσια, προσφέροντας πολύτιμη κλινική πληροφόρηση, εκτιμήσεις ακαδημαϊκής και νευροψυχολογικής λειτουργικότητας και αξιόπιστα και έγκυρα δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς.
Στοιχεία Δεοντολογίας για τη χορήγηση των ψυχομετρικών εργαλείων
Κατά τη χρήση των ψυχολογικών δοκιμασιών –όπως άλλωστε σε οποιαδήποτε σχετική με την επιστήμη και το επάγγελμα δραστηριότητα- , ο ψυχολόγος οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας. Αναφέρουμε, επιλεκτικά, ορισμένους από τους κανόνες οι οποίοι σχετίζονται ειδικότερα με τη χρήση των τεστ:
- Ο ψυχολόγος πρέπει να χρησιμοποιεί επιστημονικά κατοχυρωμένα εργαλεία και ελέγχει την αποτελεσματικότητά τους.
- Εμπιστευτικότητα πληροφοριών: δεν επιτρέπεται κρυφή μαγνητοφώνηση.
- Δεν προσφέρει οικειοθελώς υπηρεσίες. Δεν προσφέρει υπηρεσίες σε φίλους ή συγγενείς.
- Τα τεστ θα πρέπει να χορηγούνται μόνον όταν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος και να δίνονται επεξηγήσεις για τα αποτελέσματα.
- Οι γνωματεύσεις να απευθύνονται σε αρμόδια πρόσωπα ή υπηρεσίες.
- Η ανακοίνωση δείκτη νοημοσύνης να γίνεται με αναφορά στα επίπεδα νοημοσύνης και όχι με αριθμούς.
(Πηγή: ΜΟΤΙΒΟ Αξιολόγηση)