Πρώτο TEDxChios-Απολογισμός

Δημοσιεύτηκε στις 06/01/2020    

Πρώτο TEDxChios-Ένα TEDx με πολλά μηνύματα

Το TEDxChios αποτελείται από 50+ εθελοντές με ανήσυχο πνεύμα και με την αποστολή να μεταδώσουν τη μη κερδοσκοπική φύση, την εθελοντική αξία και το καινοτόμο πνεύμα του TED. Μέσα από ομιλίες ανθρώπων που θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες και τις σκέψεις τους με το κοινό, στόχος του TEDxChios είναι να προκαλέσει το διάλογο, να διευρύνει τους ορίζοντες και να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που με θέληση, επιμονή, δημιουργικότητα και σκληρή προσπάθεια φέραμε στον τόπο μας  το πρώτο TEDxChios.

Site TEDxChios: https://tedxchios.gr/

Ομάδας TEDxChios: https://tedxchios.gr/%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

Επίσημη άδεια από το TED της Αμερικής για το TEDxChios: https://www.ted.com/tedx/events/36260

H πρώτη διοργάνωση του TEDxChios- συνέντευξη εφ'όλης της ύλης: https://www.youtube.com/watch?v=PZ8ynCN30j8

 

Απολογισμός πρώτου TEDxChios

"Μπορεί να πέρασαν ήδη δύο εβδομάδες όμως ο απόηχος του πρώτου TEDx Chios καλά κρατεί. Η μεγάλη αυτή διοργάνωση, που στήθηκε από 50 και πλέον εθελοντές και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, στις 24/11/19 στο Ομήρειο, σημάδεψε όχι μόνο την πολυπληθή ομάδα αλλά όλους όσοι το παρακολούθησαν. Ακολουθεί ο αναλυτικός απολογισμός, έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε από τους διοργανωτές:

«Κατόπιν πολύμηνης, απαιτητικής και κοπιαστικής προσπάθειας, το TEDx κατάφερε να ολοκληρώσει έναν ακόμη «απόπλου» με λιμάνι αυτή τη φορά τη Χίο. Χάρη στην ομάδα του TEDxChios το όραμα των ανθρώπων του αγκυροβόλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Περισσότεροι από πενήντα εθελοντές συνέβαλαν στην προσπάθεια βάζοντας μεράκι, ψυχή και τόλμη, έτσι γεννήθηκε το πρώτο TEDx στο νησί της μαστίχας. Πρόκειται για μια ομάδα νέων ατόμων που με τον ενθουσιασμό, την επιμονή, τη θέληση, τη δημιουργικότητα  και την εθελοντική εργασία τους κατάφεραν να φέρουν σε πέρας μια τόσο πολυσύνθετη διοργάνωση. Πέρα από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, Νικόλα Κουρτζή και Φωτεινή-Ελβίσα Φρροκάι, οι επικεφαλής των ομάδων, Ιωάννα Κασαμπά (ομάδα Περιεχομένου), Ζωή Χρυσοχού (ομάδα Παραγωγής), Ειρήνη Μαστροπαύλου (ομάδα Επικοινωνίας), Ρούλα Μπούρα (ομάδα Χορηγιών) και Δημήτρης Κώσταλος (ομάδα Δημιουργικού) μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη (https://bit.ly/38eKZm7) έφεραν στο νησί μια διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας, στα πρότυπα του TED της Αμερικής, ένα Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα με στόχο τη διάδοση αξιόλογων ιδεών.

Δώδεκα πολυσχιδείς προσωπικότητες, άνθρωποι απλοί μα συνάμα και διαφορετικοί μεταξύ τους έδωσαν «δουλειά για το σπίτι», κοινώς έναυσμα και τροφή για σκέψη στο κοινό για το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι τελικά να αντιλαμβάνεται κανείς τη ζωή με ανοιχτά φτερά. Χώρος και χρόνος στο όνειρο που ο καθένας κρατάει άσβεστο μέσα του αντλώντας έμπνευση από βιώματα, ιδέες, καταθέσεις ψυχής μιλώντας πρώτα στην καρδιά και μετά στο μυαλό των θεατών.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με δύο χορευτικά δρώμενα της Σχολής χορού Allegro-Μίνα Μπατσακούτσα με τίτλο “dream on” και «απόπλους» που έγιναν ειδικά για το TEDxChios. Έπειτα, η Χιώτισσα οικοδέσποινα της διοργάνωσης, γνωστή  παραολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη, καλωσόρισε το κοινό, αποτελώντας πρότυπο δύναμης, έμπνευσης και άσβεστης προσπάθειας, απόπνευσε τη ζεστασιά που η ίδια η ομάδα επιθυμούσε να μεταδώσει στους καλεσμένους θεατές. Εν συνεχεία, οι συνδιοργανωτές του πρώτου TEDxChios Νικόλας Κουρτζής και Φωτεινή-Ελβίσα Φρροκάι πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στη συλλογική προσπάθεια που προηγήθηκε για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, καθώς και στον τίτλο της φετινής διοργάνωσης,  «Απόπλους».

Την πρώτη περίοδο ομιλιών την άνοιξε ένα ζευγάρι στη ζωή και στην έρευνα. Ο «απόπλους» της Δρ. Ελένης Μέλλιου και του Δρ. Προκόπη Μαγιάτη ξεκίνησε στην ηλικία των 16 ετών, όταν ακόμη συμμαθητές στο σχολείο είχαν ένα όνειρο… να αφιερώσουν την καριέρα τους στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την ανακούφιση του ανθρώπου. Σήμερα, μετά από τριάντα χρόνια, μίλησαν για την  κοινή πορεία τους μέσα από μια διαδρομή που θυμίζει μυθιστόρημα, αφού είναι μαζί στη ζωή και παράλληλα κυνηγούν το όραμά τους να ανακαλύψουν τα θεραπευτικά μυστικά του ελαιολάδου. Εν συνεχεία, η Δρ. Καλλιόπη Αθανασιάδη, Διευθύντρια Α’ΕΣΥ, μίλησε για την ισότητα των δύο φύλων που αποτελεί θεμελιώδη αξία της σύγχρονης κοινωνίας (Mobbing-Εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο).Ο κ. Γιώργος Αυγουστίδης, συνιδρυτής & CFO της Skroutz A.E., έκλεισε την πρώτη περίοδο ομιλιών συζητώντας για την καινοτομία και τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η “ναυτοσύνη” στις επιχειρήσεις σημαίνει με απλά λόγια, να βλέπεις μπροστά, να κινείσαι γρήγορα και να αλλάζεις προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις του ταξιδιού, σύμφωνα με ό,τι θεωρείς σωστό και ασφαλές τη δεδομένη στιγμή». Με τη λήξη της πρώτης περιόδου, μεγάλη έκπληξη και τιμή ήταν η παρουσία της εισαγγελέως της Χίου κα Σταυράτη Σπυριδούλα, που μαζί με την κα Νίκη Κρουσουλούδη, υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με μια ομάδα νέων ανθρώπων πέρασαν ένα ηχηρό μήνυμα για τα τροχαία ατυχήματα και τήρησαν μαζί με το κοινό ενός λεπτού σιγή για τα αδικοχαμένα θύματα στο νησί μας τα τέσσερα τελευταία έτη.

Στο πρώτο διάλειμμα, ο επικεφαλής της ομάδας Δημιουργικού, Δημήτρης Κώσταλος οργάνωσε ένα ενδιαφέρον worskshop με τίτλο “string art”, ένα εργαστήριο με σχοινιά και σφυριά. Ο κος Αυγουστίδης Γ. συνομίλησε με το κοινό για την επιχειρηματικότητα και το περιεχόμενο της ομιλίας του. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε το workshop της οδικής ασφάλειας που έγινε σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζονταν δεδομένα τροχαίων ατυχημάτων στο νησί μας και ο καθένας εξέφραζε τη γνώμη του για τα τροχαία ατυχήματα και την κατέγραφε σε έναν πίνακα.

Στη δεύτερη περίοδο ομιλιών, ο Δρ. Χαράλαμπος Ρούσσος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής των Πανεπιστημίων McGill και Αθηνών μίλησε για το «Διδάσκειν και διδάσκεσθαι, όταν η ζωή κρέμεται από μία κλωστή». Μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τις απόψεις του, πάνω στο ευαίσθητο θέμα της μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του ως επικεφαλής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η δεύτερη ομιλήτρια, η κ. Μαρία Βιτζηλαίου μίλησε για την ζωή της «σε διαρκή εξελικτική πορεία» και για το πώς κατάφερε μέσα από τις δυσκολίες να ισορροπεί μεταξύ σπουδών και οικογένειας.. Ωστόσο, όπως υποστήριξε στην ομιλία της τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο για να μπορέσει να ακολουθήσει το όνειρό της. Ο κ. Σπύρος Κίζης, Co - founder of KIZIS STUDIO μίλησε με άκρως ενδιαφέρον τρόπο και με δόσεις χιούμορ για το πώς ξεκίνησε η ιστορία της Artichair, της καρέκλας που είναι φτιαγμένη από ίνες γαϊδουράγκαθου, την έρευνα, τον σχεδιασμό  τις αναποδιές και τις επιτυχίες, καθώς και για τους πιθανούς τρόπους ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας μέσω του σύγχρονου design.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε ευχάριστα με τον μουσικό αυτοσχεδιασμό του Μιχάλη Μάγνη που μαζί με τον Παναγιώτη Παπανδρέου στην κιθάρα και τον Αλέξανδρο Τσατσαρώνη στα τύμπανα κατάφεραν να μας ταξιδέψουν με τη μουσική τους. Ακολούθησε η ομιλία της Δρ. Χριστίνας Γιαννόπαπα, στέλεχος της ESA, η οποία περιέγραψε «τα οφέλη του διαστήματος» και ανέλυσε την επιρροή της διαστημικής τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Έπειτα, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, αθλητής μεγάλων αποστάσεων μίλησε για τη «γοητεία της υπεραπόστασης», εξήγησε στο κοινό πώς καταφέρνει να ξεπερνά τα όριά του σε κάθε νέο του εγχείρημα, συμπληρώνοντας ότι «κάθε κολυμβητική υπερπροσπάθεια περιέχει έναν απόπλου, όπως και η ζωή. Όλοι μας πρέπει να βλέπουμε την κάθε μέρα σαν έναν απόπλου που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στα όνειρά μας και τους στόχους μας». Στο τέλος της περιόδου ακολούθησε ένας θεατρικός μονόλογος από μέλη της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Βασίλης Παχουνδάκης και πρωταγωνίστησαν οι φοιτήτριες Στεφανία Στεφανόγλου και Βάσω Παγούνη. Στο τρίτο διάλειμμα έλαβε χώρα ένα βιωματικό εργαστήριο συνδυάζοντας τη ναυτιλία με την επιχειρηματικότητα με τίτλο ”γαλάζια ανάπτυξη - Blue Growth” του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής την κα Λεκάκου Μαρία, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο ο γνωστός φωτογράφος κ. Δημήτρης Κοιλαλούς περιέγραψε τον ρόλο της φωτογραφίας ως μέσο ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης  για την κατανόηση του κόσμου μας, έχοντας ως τίτλο της ομιλίας του «Όσο κρατάει μια ανάσα – από τη Δύση στην Ανατολή». Έπειτα, ο Δρ. Μιχάλης Παναγόπουλος, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας μίλησε για τη σχέση των εικαστικών Τεχνών με τα Μαθηματικά, δύο διαφορετικών φαινομενικά εννοιών που έχουν ξεχωριστές αφετηρίες και συναντιούνται κάπου στη μέση, αφού μια επιστημονική έννοια, συγκεκριμένη και μετρήσιμη τέμνεται  με μια αφηρημένη ή και το αντίστροφο. Την τελευταία περίοδο έκλεισε με την ομιλία του ο κ. Πάνος Καλουδάς, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο οποίος κατάφερε να συγκινήσει τον κόσμο μέσα από την περιγραφή του δικού του δύσκολου «απόπλου», που είχε πολλά δάκρυα και αδιέξοδα αλλά και ελπίδα για αποδοχή. Ένα ταξίδι γεμάτο γνώση και περιπέτεια που κατάφερε να συνεπάρει το κοινό. Το πρώτο TEDxChios έκλεισε με τον πιο “ηχηρό” τρόπο την αυλαία του, αφού μπαίνοντας στην αίθουσα το μουσικό συγκρότημα κρουστών BATALA, ξεσήκωσε το κοινό! Κλείνοντας το TEDxChios  ανανέωσε το ραντεβού του για το 2020, υποσχόμενο, ότι ήρθε για να εμπνεύσει και να αφυπνήσει ευχάριστα, να μεταδώσει πολλαπλά μηνύματα αλλά και να εκπλήξει βάζοντας τον πήχη ψηλότερα για του χρόνου.

Η οργανωτική ομάδα του TEDxChios, θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του “ΑΠΟΠΛΟΥΣ”, του πρώτου TEDxChios που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2019 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

 

Πολύτιμοι συνεργάτες

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου

Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων

Κα Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα Προκοπίου

Χορηγός Αερομεταφορών

Aegean Airlines

Χορηγοί

Δήμος Χίου

CITRUS AE

Κος Κωνσταντίνος  Λογοθέτης

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρεια Β.Αιγαίου

Mastiha Shop

NeuroSynthesis

TruthWebMedia


Υποστηρικτές

Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς

 

Το Καρβέλι

Βενέτης

Κ. Μανωλιάδη  & Μ. Βουρνούς – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Διαδίκτυο

Overproof

Κάρδαμο

Εστιατόριο Χότζας

ΠΥΞΙΔΑ

The Pastards

Kiss The Earth

HUT DIY CAFE

Blue Star

Woodicrafts

Ποτοποιία Ψυχής

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Ίδρυμα ΤΣΑΚΟΣ

ΕΜΧ

Chios Frozen

Kampos Xymoi Chiou

Myrovolos Organics

Μπύρα Χίου

Χιώτικο Κελλάρι

Super Market Χαρά

Κελλάρι

 

Η ομάδα TEDxChios ευχαριστεί και όλους εσάς που επιβιβαστήκατε σε αυτό το ταξίδι. Το χαμόγελο, η αποδοχή και η υποστήριξή σας έκαναν το ταξίδι μας συναρπαστικό και οδήγησαν το πρώτο TEDxChios σε ασφαλές λιμάνι.

 

Εις το επανιδείν!»"

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ https://www.alithia.gr/koinonia/o-apologismos-toy-protoy-tedx-chios

 

 

 

© 2019 frrokai.gr • Σχεδιασμός και Κατασκευή ιστοσελίδων • Chiosstartup BY • webpromotion •