Ψυχοθεραπεία Ατόμου
Η ψυχοθεραπεία προσπαθεί να εμβαθύνει περισσότερο στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και να πετύχει μια μεγαλύτερη αναδόμηση της προσωπικότητας του.
Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;
Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ψυχοθεραπεία προσπαθεί να εμβαθύνει περισσότερο στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και να πετύχει μια μεγαλύτερη αναδόμηση της προσωπικότητας του.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, ομαδική, οικογενειακή ή ζεύγους. Σε αυτή την ενότητα θα αναφερθώ στην ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία.
Όσον αφορά την ατομική ψυχοθεραπεία, πρόκειται για μια τακτική, μεγαλύτερης διάρκειας θεραπευτική παρέμβαση. Η χρονική διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από το αίτημα και την προσωπικότητα του θεραπευόμενου. Η κάθε ατομική συνεδρία έχει διάρκεια 50 λεπτά. Και στην ψυχοθεραπεία βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η σχέση εμπιστοσύνης που θα εδραιωθεί μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Στην ατομική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος πρέπει να είναι έτοιμος να ανοιχτεί και να μπει σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης για να αντιμετωπίσει βαθύτερες δυσκολίες.
Το αίτημα του θεραπευόμενου μπορεί να έχει να κάνει με διάφορες δυσκολίες, όπως προσωπική εξέλιξη και αυτογνωσία, χωρισμός ή απώλεια αγαπημένου προσώπου, μια τραυματική εμπειρία, οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα ζεύγους, αισθήματα μοναδιάς, άγχους, κατάθλιψης, φοβίας, ψυχοσωματικών προβλημάτων, προβλημάτων στον εργασιακό χώρο, την ερωτική ζωή κλπ.
Η δυαδική σχέση μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου πρέπει να διέπεται από εχεμύθεια, αμοιβαία εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή, στοιχεία που βοηθούν στην θετική έκβαση της ψυχοθεραπείας και κατ’επέκταση στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το άτομο.
Πως λειτουργεί η Συστημική Ψυχοθεραπεία;
Στα πλαίσια της συστημικής προσέγγισης, ο θεραπευόμενος κατανοείται κι αντιμετωπίζεται ως μέλος ενός συστήματος που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση κι «ανταλλαγή» πληροφοριών με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος (π.χ. της οικογένειας, της σχολικής τάξης, της επιχείρησής στην οποία δουλεύει, κ.λ.π.), αλλά και ταυτόχρονα με άλλα μικρότερα, ή μεγαλύτερα συστήματα, στα οποία είναι μέλος. Το αίτημα του ατόμου –της ομάδας-του ζευγαριού ή της οικογένειας- για βοήθεια εξετάζεται από τον συστημικό ψυχοθεραπευτή πάντα σε συνάρτηση με τον συγκεκριμένο ρόλο και θέση που κάθε μέλος του συστήματος έχει στην παρούσα φάση της εξέλιξής του. Η λογική της συστημικής προσέγγισης έγκειται στο γεγονός ότι «αλλάζοντας εμείς, αλλάζει και το σύστημα» και το αντίστροφό. Υπάρχει δυναμική αλληλεπίδραση του ατόμου με τους άλλους ανθρώπους που τον επηρεάζουν και τους επηρεάζε.